Norweigian architectural firm Spacegroup has released renderings of the Movikheien Cabins, a development of raised wooden cabins in Hagefjorden, Norway. The property design purposefully does not include car-accessible roads; this limited access, along with the elevated cabins, aims to exhibit minimal physical encroachment on the natural terrain.

Continue reading below
Our Featured Videos
rendering of elevated, two-story wood cabin in a forest

According to the architects, the global COVID-19 pandemic that initially hit in mid-March has opened new opportunities in local travel industries despite having negative consequences on the economy. While international travel became limited due to pandemic restrictions, leading to uncertainty in the airline industry and a historically low value for the Norweigan Krone, the locals began to turn to domestic travel to explore the destinations in their own backyards.

Related: Sn?hetta completes stunning Norwegian cabins for glacier hikers

rendering of white sofa and round wood dining table in wood-lined cabin interior

The new development will boast environmentally friendly design and social inclusivity. In the past, cabin and campground developments meant manipulating the natural terrain by cutting down large areas of forest to produce oversized structures with large carbon footprints. The Movikheien Cabins project breaks this trend, with traditional “light touch” small units measuring about 62 square meters each and made using 100% wood construction.

rendering of bed facing glass wall leading to a balcony

Sixteen new cabins are proposed for the development, each sitting on elevated columns above the terrain to preserve the landscape while remaining connected to the forest. This shared-yet-separate space provides a social community element all while protecting the land.

map of forested site

Even better, a principle concept in the planning is dedicated to ensuring that the space would not be accessible to cars, since building roads would require too much intervention in the landscape. Instead, the site is accessed solely by a hiking trail designed by the client and architects as well as a rock climber and arborist who walked and mapped the location. This aspect also contributes to a lower construction footprint, as all building components must be of a dimension to be transported without the use of heavy machinery.

+ Spacegroup

Images via Spacegroup